10 grunner

- hvorfor din bedrift trenger ny hjemmeside

Hjemmesiden er som regel den aller første kontakten potensielle kunder har med bedriften din. Den er en selger som jobber 24/7 og gjenspeiler merkevaren på alle måter.

Hvis ikke du selv synes at hjemmesiden er videre pen, akkurat – da vil ingen andre synes det heller. Dere behøver en hjemmeside som er imøtekommende og behagelig å se på, og som viser bedriften fra sin beste side.

Husk: Hjemmesiden er førsteinntrykket potensielle kunder får av bedriften! Og akkurat som kles- og interiørstiler endrer seg med tiden, gjør nettsider også det. Ser hjemmesiden en smule avdanket ut? Moderne nettsidedesign skal være rent og enkelt, ikke rotete og fullstappet.

På brøkdelen av et sekund forteller hjemmesiden enten at du henger med i tiden, eller at du sakker akterut.

Gjenspeiler nettsidedesignet kvaliteten på merkevaren din, eller ser det ut som om en amatør står bak designet? Å velge den billigste leverandøren vil kunne spare dere noen kroner på kort sikt, men det vil ikke gi dere kvaliteten og resultatene som bedriften trenger fra en hjemmeside.

Dessuten er det mange bedrifter som får sin egen IT-avdeling til å lage hjemmesiden, eller så hyrer de inn et webutviklingsfirma som kun har tanke for kode. Sannsynligvis har ingen av dem den nødvendige teften for design eller de kreative evnene som trengs. Utvikling og design er to ulike fagfelt, og det må ligge kvalitet i begge deler skal det bli en god hjemmeside.

Det kan være fristende å ty til en hjemmeside-mal (template) som publiseringsløsning, spesielt dersom det skorter på budsjett eller ressurser. Men greia er at de fleste gratis eller billige templates skjærer en i øynene.

Det er mange grunner til at du bør unngå å kjøpe en ferdigutviklet løsning til hjemmesiden. Generisk design (nettstedet ditt vil se ut som 200 000 andre blogger og nettsteder der ute), begrensninger på innhold, lisensrestriksjoner, code bloat (unødvendig lang og treg kode), dårlig SEO og dårlig funksjonalitet.

Den kanskje største innvendingen mot å bruke ferdige maler i publiseringssystemet er mangelen på originalitet. Bedriften din er langt fra den eneste som bruker den standardløsningen dere lastet ned. Antageligvis er det flere tusen som bruker akkurat samme malverk. Hjemmeside-maler er rett og slett altfor utbredt og har betydelig mindre verdi enn en skreddersydd løsning som er tilpasset din profil og målgruppe.

Klarer besøkende på hjemmesiden din å finne frem til det de er ute etter, på et par-tre klikk? Er menystrukturen enkel og lettfattelig, eller er den forvirrende?

Forventningene folk har til brukervennlighet og funksjonalitet, har utviklet seg i takt med nettet som sådan. Dagens nettbrukere forventer en opplevelse som er behagelig og effektiv. Dersom menystrukturen og navigasjonen på hjemmesiden din baserer seg på det som var beste praksis i forrige tiår, da går du glipp av trafikk.

Hvis innholdet og bildene på hjemmesiden bruker altfor lang tid på å laste, forsvinner mange ut og vekk. Brukerne (kundene) dine har ikke tålmodighet til hjemmesider som bruker lang tid på å laste, og det har heller ikke søkemotorene.

Lastetid er en del av Googles søkealgoritme. Altså vil ikke bare folk bli frustrert over at lastingen går som sirup, men hjemmesiden vil ikke rangere høyt i søk. Ifølge Google gir raske hjemmesider fornøyde brukere. Jo tregere nettsiden er, desto dårligere opplevelse får besøkende på siden – og desto kortere tid blir de der.

Måling og analyse gir deg god innsikt i hvor bra hjemmesiden yter. Men du bør være opptatt av mer enn sidevisninger og antall besøkende. Har hjemmesiden høy fluktfrekvens? Er hver besøkende veldig kort tid inne på hjemmesiden? Er det gjennomsnittlige antallet sidevisninger per besøkende lavt? Alle disse tingene kan tyde på at hjemmesiden og innholdet ikke fungerer som det skal.

Hva med søkerangeringen? Rangerer hjemmesiden bra på nøkkelordene folk søker på for å finne tjenestene og/eller produktene som bedriften din leverer? Hvis ikke, er det mye mulig at hjemmesiden din ikke er godt nok søkemotoroptimalisert, eller at den tyr til SEO-trylletriks som ikke lenger holder vann (og som gir en rapp over fingrene fra Google).

Eller enda verre. Hvis hjemmesiden ikke engang gjør bruk av analyseverktøy/Analytics, da må dere seriøst vurdere å skaffe ny hjemmeside.

Statiske websider er historie. Vi har alt vært inne på hvor viktig det er å ha ferskt og overbevisende innhold. Hjemmesider som skal levere varene i dag, må bygges med et godt og mobilvennlig CMS (Content Management System). Med et CMS skreddersydd for deg og dine behov kan du lekende lett legge til, redigere og oppdatere innhold selv (for eksempel legge til nye ansatte, bytte bilder og tekst eller legge ut nyheter).

Statiske hjemmesider gjør at mange bedrifter nærmest er bundet på hender og føtter, med mindre de har noen på huset som kan kode. Hvis dere ikke vet “att fram” på en kodelinje, eller ikke har tid til å kontakte utvikleren hver gang dere skal gjøre en endring på nettsiden, da behøver dere så avgjort en hjemmeside med et godt CMS.

I dag kommer over halvparten av alle søk i Google fra mobile enheter som nettbrett og smarttelefoner. Folk bruker stadig mer tid på nettbrett og smarttelefoner, så derfor er det avgjørende at du har en mobilvennlig hjemmeside.

Ifølge Google foretrekker nesten 80 % av brukerne en mobilvennlig nettside. Dessuten har hele 50 % oppgitt at selv om det er en bedrift de liker, vil de benytte seg sjeldnere av tjenestene deres dersom den aktuelle bedriften har en hjemmeside som ikke er mobilvennlig.

Dersom hjemmesidens innhold og design ikke automatisk tilpasses kundens enhet, er det fare for at du går glipp av store muligheter i markedet. Hvis du skal investere i ny hjemmeside – en hjemmeside som gjør deg synlig for potensielle kunder døgnet rundt – da må du gå for responsive webdesign.

Hjemmesiden din skal tiltrekke trafikk og være bedriftens ypperste salgsmaskineri. En effektiv call to action (CTA) gjør at hjemmesiden genererer flere leads og konverterer bedre.

En call to action vil si at du oppfordrer en besøkende på hjemmesiden til å gjøre en bestemt ting. Dette kan være at han eller hun legger igjen sine kontaktopplysninger i bytte mot premiuminnhold (for eksempel en e-bok), abonnerer på bedriftsbloggen, melder seg på et event/webinar eller ber om å bli kontaktet av din bedrift. Dermed føres besøkende videre i kjøpsprosessen.

Hva enn det er du ønsker at besøkende skal foreta seg, må du la det gå klart og tydelig frem på hjemmesiden – ved bruk av klikkbare elementer som knapper, lenker eller bilder som oppfordrer folk til å utføre handlingen.

CTA-knapper er en naturlig del av forsiden på en hjemmeside, for å lede besøkende til mer innhold, eller for å oppfordre dem til å ta kontakt. Dessuten egner CTA-knapper seg godt i bunnen av blogginnlegg, for å gi tilgang til e-bøker eller annet premiuminnhold.

Har bedriften vokst og utviklet seg i løpet av de siste årene? Har dere fått flere tjenester, produkter eller ansatte? I så tilfelle kan det godt være at hjemmesiden ikke lenger gir et representativt bilde av bedriften. Hjemmesiden bør være i tråd med bedriftens budskap ut til målgruppen. Er det ikke lenger samsvar der, er det dags for et redesign.

WOW ! Leste du alt?

Bedriftens viktigste kommunikasjonsverktøy

Hvis det er noe på denne listen som stemmer for hjemmesiden til din bedrift, bør dere absolutt vurdere å anskaffe en ny. Hvis du er småflau over hjemmesiden og unnlater å gjøre kundene oppmerksom på den, da er det ikke noe å lure på: Ut med det gamle og inn med det nye.

Hjemmesiden i din bedrift bør være noe du og dine ansatte er stolt av. Tross alt er den bedriftens viktigste kommunikasjonsverktøy. Den skal være en god representant for bedriften og kunne skilte med overbevisende innhold, slik at den tiltrekker potensielle kunder, genererer leads og engasjerer kjøperne.

Pusse opp nettsiden din?